Big Green Egg Slovensko festival chutí 2018 (Recenzia)

V máji tohto roku nás oslovila firma „Big Green Egg Slovensko“ a pozvala nás, aby sme sa zúčastnili na ich v poradí už 4. ročníku úžasného letného festivalu „Big Green Egg Slovensko festival chutí 2018“. Musíme sa priznať, že najprv sme nevedeli o aký druh akcie sa presne jedná, ale po zaslaní bližších informácií nám bolo hneď jasné, že na tomto festivale úžasného jedla proste nemôžeme chýbať.

Čo je vlastne „Big Green Egg“?

Ešte predtým ako sa pustíme do hodnotenia by bolo namieste ozrejmiť každému čitateľovi, čo je to vlastne „Big Green Egg“. Ako napovedá samotný názov v angličtine, je to vlastne „Veľké Zelené Vajce“. Pod týmto názvom sa ukrýva svetovo najlepší exteriérový varič – gril, udiareň a pec v jednom.

„Big Green Egg“ je vyrábaný spoločnosťou s viac ako 40 ročnou tradíciou a je predávaný stovkami distribútorov v USA, ako aj po celom svete.  Jedinečný varný výkon a perfektne vyhotovená kvalitná konštrukcia udivuje kulinárskych nadšencov po celom svete už desiatky rokov. Aj preto ho s obľubou používajú mnohí šéfkuchári a grilmajstri skoro každý deň.

„Big Green Egg“ je vyrobený z vysokozáťažovej kvalitnej keramiky, ktorá v prípade vysokého prehriatia nepraská. Táto patentovaná keramika sa v prípade vystavenia priamej žiare, vysokým teplotám, prípadne aj prudkým teplotným zmenám nerozpína. To znamená, že toto zelené vajíčko môžete použiť bez obavy, že sa mu niečo stane aj počas prudkého lejaku.

Keramický povrch je veľmi pevný, netoxický, glazovaný s lesklým povrchom a ochrannými vlastnosťami. V skratke je to perfektná pomôcka pre každého milovníka grilovania, pečenia alebo údenia do každého počasia.

Festival úžasného jedla a chutí

Teraz keď už viete aké je toto zelené vajíčko skvelé, určite si viete predstaviť, aké úžasné dobroty na nás čakali na tejto akcii. Tá sa mimochodom konala v sobotu 2.6.2018 od 11:00 do 16:00 v Považskej Bystrici – v priestoroch areálu samotnej firmy Big Green Egg Slovensko, ktorá tu má sídlo. A mala by sa konať aj na budúci rok, takže pokiaľ sa budete chcieť zúčastniť, stačí sledovať oznámenie akcie na stránke www.biggreenegg.sk kúpiť si lístok a zúčastniť sa.

Keďže sa jednalo v poradí už o 4. ročník tohto podujatia, z organizačného hľadiska mali túto akciu veľmi dobre zabezpečenú. Množstvo priestoru, stánkov, kuchárov a samozrejme množstvo zelených vajíčok, na ktorých sa pripravovali dobroty od výmyslu sveta. A aká teda bola hlavná myšlienka tohto festivalu?

V prvom rade úžasné jedlo! Avšak to musel niekto pripraviť. A preto sa tu zišlo viac ako 30 slovenských, ale aj zahraničných kuchárov a šéfkuchárov, či hobby kuchárov, ktorí predvádzali svoje kuchárske umenie za pomoci zelených vajíčok. Grilované steaky, panenky, kotlety, ryby a zelenina boli samozrejmosťou, ale pripravovali sa tu aj skvelé burgre, zeleninové šaláty, koláče a štrúdle.

Na občerstvenie a zahnanie smädu sa podávali aj skvelé limonády, čaje a nealko nápoje. Toľko úžasného jedla, chutí a vôní na jednom mieste si človek len tak ľahko neužije. V každom stánku dostali účastníci festivalu ochutnávku a mohli tak ohodnotiť a porovnať všetky jedlá, ktoré sa tu cez deň uvarili.

Na festivale chutí sa nám veľmi páčilo a predovšetkým nám tu aj veľmi chutilo! Určite odporúčame všetkým milovníkom jedla (a hlavne grilovania) navštíviť túto skvelú gurmánsku akciu! Ďakujeme za pozvanie.

Fotoreport

Ak sa vám v ústach už zbiehajú sliny a chcete vidieť náš fotoreport, neváhajte si otvoriť a pozrieť našu galériu, ktorá je plná toho najlepšieho, čo sme tu ochutnali. Na fotkách zároveň uvidíte aj priestory festivalu a zopár kuchárov, ktorí sem zavítali nielen zo Slovenska a Česka, ale aj z USA (Darrin McCowan), či z Holandska (Leonard Elenbaas).

Zo slovenských kuchárov sa tu predviedli napríklad: Jozef Haluza (Blue Bear Restaurant Bratislava), Adam Praženica (Reštaurácia Oáza, Považská Bystrica), Marek Ort (Culinaryservis, Bratislava), Michal Konrád (Fou Zoo, Bratislava), Martin Korbelič (šéfkuchár a porotca zo súťaže Masterchef), či Jaroslav Ertl. Svoje kuchárske zručnosti predviedli aj kuchárske tímy z reštaurácií 4 Sochy (Banská Štiavnica), či Burger Corner (Považská Bystrica).

Pre viac informácií o „Big Green Egg“ navštívte ich internetovú stránku www.biggreenegg.sk alebo sledujte ich Instagramový profil @biggreenegg.sk.

 

Pre @uzasne_jedlo nafotil: Jozef Dorčík

 

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho napríklad na Facebooku s vašimi priateľmi a známymi. Ďakujeme

2 Comments
  • Ďakujeme za skvelú referenciu a veríme, že vám počas nášho festivalu, ktorý sa uskutočnil 2.6.2018 v PB chutilo a môžeme sa na vás opäť tešiť prvú júnovú sobotu, dňa 1.6.2019 v Považskej Bystrici na už 5. ročníku Big Green Egg´s Flavour Fair Slovensko 2019.

Zanechať odpoveď

Vaša emailová adresa nebude nikde zverejnená, použitá ani poskytovaná na ďalšie účely. Slúži iba k overeniu Vášho komentáru. Polia, ktoré je potrebné vyplniť sú označené hviezdičkou *